Studieschuld oplossen

Studieschuld oplossen

Ben jij onlangs afgestudeerd, maar heb je nog geen baan gevonden? Zit je daardoor opgescheept met een studieschuld? Je studieschuld oplossen is makkelijker dan je denkt!

Studieschuld is een schuld die vaak wordt onderschat. Je gebruikt het immers voor een belangrijk doel en je krijgt toch wel een goede baan als je klaar bent met studeren. Echter is dit in deze tijden van de economische crisis helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Sommige afgestudeerden doen er twee jaar over om een passende baan te vinden. Echter hebben zij wel een studieschuld die aanzienlijk kan oplopen door de jaren heen die ze moeten afbetalen.

Studieschuld oplossen: waarom lenen studenten?

Als student is het leven duur, ondanks allerlei studentenkortingen en aanbiedingen. Je betaalt collegegeld, studieboeken, inwoning en zorgverzekering. Het is dus begrijpelijk dat studenten overgaan tot het afsluiten van een lening om dit alles te bekostigen. Je kunt vaak tegen goedkope tarieven lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), maar hier zit een maximum op. Mocht je als student toch meer geld nodig hebben kom je dus terecht bij duur krediet. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen, zodat als je klaar bent met studeren je soms een grote schuld hebt.

Studieschuld oplossen en de plannen van het nieuwe kabinet

Daar komt nog eens bovenop dat het nieuwe kabinet van plan is om de studiefinanciering, die nu een gift is als je je diploma binnen 10 jaar behaald, wordt omgezet tot een lening. Deze maatregel heet het sociaal leenstelsel. Daarbovenop komen ook nog eens dure reiskosten, aangezien de OV-chipkaart voor studenten wordt omgezet naar een kortingskaart. Dit resulteert daarnaast nog eens in twee nieuwe problemen: filevorming en grotere kamernood. Het ziet er dus naar uit dat in de toekomst de studieschulden aanzienlijk groter zullen worden. Het is dus belangrijk voor studenten om te weten hoe ze een studieschuld kunnen oplossen.

Studieschuld oplossen door overzicht te creëren en betaalplan opstellen

De eerste stap is het op papier zetten van je inkomsten, uitgaven en schulden. Hoe lang is het terugbetaaltermijn? DUO hanteert vaak een terugbetalingstermijn van 15 jaar, die ingaat twee jaar nadat je klaar bent met studeren. Afhankelijk van de hoogte van je schuld ga je maandelijks een vast bedrag terugbetalen. Bij DUO is 45 euro per maand vaak minimaal. Dit kunnen de meeste mensen maandelijks wel missen. Daarnaast is het goed te berekenen hoe lang het duurt voor jij de gehele schuld hebt afbetaald.

Studieschuld oplossen door geld op te sparen

Wat voor veel jongeren werkt is vanaf het moment dat je klaar bent met studeren maandelijks een bedrag opzij zetten. Zo creëer je langzaam maar zeker een bedrag waaruit je later de afbetaling van je schulden kunt financieren. Zo weet je ook zeker dat je geen betalingsachterstanden op zult lopen en mocht je een keer niet rondkomen dan heb je altijd wat geld achter de hand.

Studieschuld oplossen met hulp van de GKB

De Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) is een overheidsinstelling die zich bezighoudt met het ondersteunen, helpen en adviseren van mensen met een schuld. Zo ook jongeren met een studieschuld. Je kunt voor gratis financieel advies gratis binnenlopen bij de Krediet Bank van jouw gemeente. Zo leer je al op jonge leeftijd verantwoordelijk om te gaan met geld.