Grote schulden oplossen met schuldsanering

Grote schulden oplossen met schuldsanering

Heb jij grote schulden die uit de hand zijn gelopen? Is er geen enkele uitweg meer? Je kunt dan grote schulden oplossen met schuldsanering.

Wanneer je je schulden hebt geprobeerd op te lossen via het minnelijke traject, maar dit niet gelukt is kom je terecht in het rechterlijke traject: schuldsanering.

Grote schulden oplossen met schuldsanering | Wanneer schuldsanering?

Je treedt pas toe tot het rechterlijke traject wanneer er geen enkele andere oplossing gevonden kan worden voor jouw situatie. Hiervoor ga je eerst in gesprek met een medewerker van de Gemeentelijke Krediet Bank. Deze bepaald mede of jouw situatie zo ernstig is dat schuldbemiddeling of saneringskrediet geen optie is. Ook wanneer jouw schuldeisers niet mee willen werken is de laatste optie het toetreden tot de schuldsanering.

Grote schulden oplossen met schuldsanering | Aanvragen WSNP

Wanneer is besloten dat voor jouw situatie schuldsanering de enige mogelijkheid is, kun je via de Gemeentelijke Krediet Bank een verklaring voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) aanvragen. Dit moet worden goedgekeurd. Hierbij moet duidelijk zijn dat de WSNP, waarbij het traject onder rechterlijk toezicht staat, een noodoplossing is.

Grote schulden oplossen met schuldsanering | WSNP, en nu?

Wat gebeurt er nu eigenlijk precies wanneer je mag toetreden tot de WSNP? Je krijgt allereerst een rechter-commissaris en een bewindvoerder toegewezen. Deze zullen samen beslissen hoeveel jij elke maand te besteden hebt, de rest van je maandelijkse inkomsten worden op een boedelrekening gestort die bedoeld is voor het afbetalen van je schuldeisers. Daarnaast heb je een hoop andere verplichtingen waar jij aan moet voldoende gedurende het drie jaar durende schuldsaneringstraject. Bijvoorbeeld informatieplicht en dat je bewindvoerder inzicht heeft in jouw post. Je geeft alle controle dus uit handen.

Grote schulden oplossen met schuldsanering | Nadelen schuldsanering

Het is belangrijk dat je beseft wat een zwaar en intensief het rechterlijke traject is. Het houdt in dat je tijdens het traject veel verplichtingen hebt en dus erg weinig vrijheid hebt. Je hebt een minimaal bedrag om maandelijks van te leven, waardoor je dus sommige dingen op zult moeten geven.

Grote schulden oplossen met schuldsanering | Voordelen

Hiertegenover staat uiteraard dat als jij de afspraken gedurende de gehele looptijd van het schuldsaneringstraject nakomt, je aan het einde van het traject schuldenvrij wordt verklaard. Ook wanneer er op dat moment nog resterende schulden zijn.

Grote schulden oplossen met schuldsanering | Voortijdige beëindiging

Het is belangrijk dat je dit proces dus serieus neemt. Als jij je niet aan de afspraken houdt of je bewindvoerder vermoed dat jij informatie hebt achtergehouden, dan wordt het traject direct beëindigd. Je schulden bestaan dan altijd nog en de schuldeisers zullen weer bij jou terugkomen om hun geld op te eisen. Dus de WSNP is je allerlaatste kans om ooit uit de schulden te komen, daarom is het van groot belang dat je dit serieus neemt.