Stappenplan bij schulden oplossen

Stappenplan bij schulden oplossen

Zoek jij een snelle en effectieve manier om uit de schulden te komen? Met dit stappenplan bij schulden oplossen heb je je financiën zo weer op orde!

Stappenplan bij schulden oplossen | Stap 1

De eerste stap in het proces van schulden te lijf gaan is het opstellen van een overzicht waarop je al jouw schulden in kaart brengt. Wie ben jij nog geld schuldig en hoeveel? Door dit op papier te hebben weet je de exacte hoogte van je schuld en kun je daarvan uit verder werken. Om de exacte hoogte van je schuld op te vragen kun je bellen met je schuldeisers. Wanneer je niet meer precies weet waar je allemaal schulden hebt gemaakt, kun je navraag doen bij het BKR in Tiel, zij houden bij wanneer iemand schulden maakt.

Stappenplan om schulden op te lossen | Stap 2

Nu je eenmaal een overzicht hebt van je schulden kun je beginnen met nadenken over een plan en uiteindelijk een oplossing. Hierbij is belangrijk dat je een ordening maakt in de schulden, welke schulden hebben prioriteit? De belangrijkste schulden zijn schulden met betrekking tot je woning, bijvoorbeeld betalingsachterstand van de huur. Daarnaast zijn zowel gas- water- en lichtkosten als ziektekosten van groot belang. Dit zijn de schulden die de meeste aandacht moeten krijgen. Daarna volgen andere schulden bij bijvoorbeeld creditcardbedrijven of bij familieleden en vrienden.

Daarnaast maak je ook een overzicht van de inkomsten. Zo kun je de balans opmaken van hoeveel geld jij nodig hebt elke maand en hoe groot het bedrag is wat je dan overhoudt om te gebruiken je schulden af te lossen.

Stappenplan bij schulden oplossen | Stap 3

Op basis van de gegevens die je tot nu toe verzameld hebt kun je een betaalplan opstellen. Hoeveel geld ga jij elke maand aan je schuldeisers betalen en hoe lang duurt het dan voor de volledige schuld is afbetaald? Als je tot een goed voorstel bent gekomen kun je gaan proberen om een betalingsregeling te treffen met je schuldeisers. Het is hierbij belangrijk dat je niet teveel geld achterhoudt voor jezelf, maar zo’n groot mogelijk bedrag per maand opoffert om aan je schuldeisers te betalen. Dit vergroot de kans dat zij akkoord gaan met jouw voorstel aanzienlijk. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat dit niet bij een voorstel blijft, je moet je afspraken ook op een verantwoordelijke manier nakomen zodat je zo snel mogelijk al je schulden af hebt betaald.

Stappenplan bij schulden oplossen | Stap 4

Lukt het je echter niet om afspraken te maken met je schuldeisers, of krijg je zelf geen betaalplan op de rails? Je kunt altijd langsgaan bij een instelling die schuldhulpverlening aanbiedt, bijvoorbeeld de Gemeentelijke Krediet Bank van jouw gemeente. Zij zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen met schulden en bieden advies, verantwoorde kredietverstrekking en schuldbemiddeling.