Schulden te lijf gaan met schuldsanering

Schulden te lijf gaan met schuldsanering

Heb jij meerdere schulden en kun je niet tot een overeenstemming komen met je schuldeisers? Je kunt schulden te lijf gaan met schuldsanering!

Het is niet ondenkbaar dat je meerdere schulden hebt en al voor langere tijd. Je zit vaak met je handen in het haar, omdat je niet weer waar je moet beginnen met afbetalen van al die rekeningen. Lees hier wat jij in deze situatie het beste kan doen.

Schulden te lijf gaan met schuldsanering | jouw situatie

Iedereen die schulden heeft zit in een andere situatie. De tijd of aard van de schulden kan verschillen, maar ook de soort schulden. De een heeft schulden ver boven het budget en de ander kan het wel afbetalen maar heeft zijn financiën niet goed op orde. Waar te beginnen? Het belangrijkste is eerst dat je overzicht maakt in je schulden. Hiertoe is het belangrijk dat je een complete lijst hebt met al je schulden. Wanneer je bedragen of schuldeisers mist kun je nog terecht bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel, waar ze dit overzicht voor je hebben.

De volgende stap is te bedenken hoe je het aan gaat pakken. Als jouw schulden nog maar van korte duur zijn kun je vaak wel een betalingsregeling treffen met je schuldeisers. Zijn je schulden echter al langer aan de gang en is het voor jouw gevoel bijna onmogelijk om in gesprek te komen met jouw schuldeisers, dan kun je de hulp inschakelen van de gemeente. De Gemeentelijke Krediet Bank kan je dan begeleiden in het proces om schuldenvrij te worden met behulp van schuldbemiddeling, saneringskrediet of doorverwijzing naar de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.

Schulden te lijf gaan met schuldsanering | Schuldbemiddeling

Wanneer je om schuldbemiddeling vraagt bij de Krediet Bank van jouw gemeente zullen ze jou helpen met het opstellen van een betaalplan, maar ook helpen met het contact met je schuldeisers. Aangezien ze er veel ervaring mee hebben zouden zij ervoor kunnen zorgen dat de schuldeisers jouw betalingsvoorstel serieus nemen. Je moet je betalingen dan zelf ook serieus nemen, want als je schuldeisers akkoord gaan en jij houdt je niet aan de afspraken is er bijna geen kans meer dat ze in de toekomst nog eens akkoord zullen gaan met jouw voorstel.

Schulden te lijf gaan met schuldsanering | Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

Wanneer jouw schuldeisers niet akkoord gaan met een betaalplan dat je hebt opgesteld en je schulden zijn niet meer te overzien, dan kun je je wenden tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Dit houdt in dat je deelneemt aan een drie jaar durend traject om uiteindelijk schuldenvrij te worden verklaard. Je krijgt een bewindvoerder toegewezen die samen met jou orde gaat scheppen in jouw financiële situatie. Daarvoor is het vereist dat deze bewindvoerder toegang heeft tot jouw post en betalingsoverzichten. Samen stel je een plan op: wat heb je elke maand minimaal nodig voor levensonderhoud? Alles wat er boven dat bedrag uitkomt wordt gestort op een boedelrekening en gaat naar de schuldeisers. Het hele proces staat onder toezicht van een rechter, die ook de schuldeisers verplicht om mee te werken. Het is een intensief proces, maar het kan wel als een stimulans werken dat je aan het einde een schuldenvrije toekomst tegemoet kan zien!