Schulden oplossen

Schulden oplossen

Schulden oplossen is een klus die bijna onmogelijk lijkt voor je eraan begint. Gelukkig zijn er mensen en instanties die jou willen helpen!

Schulden oplossen dat lijkt altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Echter is het zo wanneer je eenmaal begint het vaak sneller gaat dan jij denkt. Vandaag begin jij met het oplossen van jouw schulden en over een half jaar zit jij weer in het zonnetje!

Bijna 30 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft te kampen met schulden. De gedachten dat jij de enige bent met schulden kun je dus laten varen. Zoek eens rond op internet en je zult al snel vele lotgenoten vinden. Misschien kunnen zij jou ook helpen met tips.

Om jou te helpen bij je de eerste stappen om een einde te maken aan jouw schulden hebben wij hieronder een lijdraad gezet. Dit zijn de basisprincipes waaraan jij je moet houden om uit de schulden te komen. Heel veel succes! En onthoudt, je bent echt niet alleen!

Voor schulden oplossen moet je in contact komen met de schuldeisers

Om je schulden effectief te kunnen oplossen is het van belang dat je contact opneemt met de schuldeisers. Dit is slim om eerst via de telefoon te proberen om vervolgens een brief te sturen. Met de schuldeiser kom je dan hopelijk tot een regeling. Zorg dat je deze regeling op papier hebt staan zodat je zwart op wit je afspraken hebt staan. Het kan zijn dat je niet in staat bent alle schuldeisers nu al maandelijks af te betalen. Vraag dan bijvoorbeeld de grootste schuldeiser(s) of je tijdelijk mag stoppen met het betalen van de aflossingen. Zo word je in de gelegenheid gesteld om eerst kleine schulden af te lossen. Als je de hoogte of maandelijkse betaling niet precies weet, vraag dan om die gegevens.

Hopelijk heb je na overleg met je schuldeisers meer ruimte gekregen om je schuld terug te betalen. Pas hier dan ook direct je begroting op na. Misschien is het nu voordeliger om kleinere bedragen over meerdere maanden te verspreiden zodat je twee schulden tegelijk kan afbetalen.

Schulden oplossen voor een schuldenvrij bestaan

Weet jij wat precies jouw aflossingsruimte in na berekening? Dan kun je vragen of de schuldeiser hiermee akkoord gaat. De schuldeiser is hiertoe niet verplicht dus zorg altijd voor een nette aanspreektoon. Je weet nu dus het totale maandelijkse bedrag waarmee je de schulden kunt terugbetalen, probeer dit zo gelijk mogelijk over al je schulden te verdelen.

Wanneer alle schuldeisers met jouw voorstel voor de nieuwe aflossingsregeling akkoord gaan kun je maandelijks de nieuwe bedragen gaan oplossen tot je schulden volledig zijn afgelost. Gaan niet alle schuldeisers akkoord? Zoek dan professionele hulp bij een kredietbank. Doe dit ook als je schulden uitzonderlijk hoog zijn of wanneer je alleen maar meer schulden krijgt.

Schulden oplossen op een rij

1. Maak een overzicht van al je schulden. Doe hiervoor navraag bij het BKR en je eigen bank.
2. Breng de diverse bedrijven duidelijk in kaart + contactinformatie . Zo krijg je weer overzicht in je schulden.
3. Neem contact op met alle schuldeisers en leg uit waarom je nog niet hebt kunnen betalen. Vraag of je later mag betalen en of je daarover afspraken kunt maken.
4. Maak een maandbegroting en bepaal aan de hand daarvan hoeveel je kunt afbetalen.
5. Overschat je financiële ruimte niet. Zorg ervoor dat je genoeg overhoudt voor de vaste lasten en gebruikelijke rekeningen. Voorkom dat er weer nieuwe schulden ontstaan.
6. Als je weet hoeveel je per maand kunt oplossen, kun je de schuldeisers bellen om afspraken te maken. Misschien mag je in termijnen betalen of kun je betalen als het vakantiegeld of de kinderbijslag komt. Betaal eerst de meest dringende achterstanden zoals de huur/hypotheek, rekening van het energiebedrijf en de verzekeringen.