Schulden oplossen met hulp van de GKB

Schulden oplossen met hulp van de GKB

Ben jij één van de 7 miljoen Nederlanders die met een schuld rondloopt en wil je hier graag vanaf? Lees meer over schulden oplossen met hulp van de GKB.

De GKB is een afkorting voor Gemeentelijke Krediet Bank. Er zijn ongeveer vijftig Nederlandse Gemeentelijke Krediet Banken. Deze zijn opgezet om mensen met schulden te helpen uit de schulden te komen. Je kunt zonder afspraak langs op de bezoekadressen, zodat jij vandaag nog kunt beginnen met het oplossen van je schulden.

Schulden oplossen met hulp van de GKB | Hoe te beginnen?

Voor de meeste mensen is het begin het moeilijkste van het hele schuldentraject, om orde te scheppen in de chaos. Van de mensen die een schuld of achterstallige betaling hebben, heeft 70 procent meerdere schulden of betalingsachterstanden. Een veelvoorkomende situatie is dat mensen een nieuwe lening afsluiten om zo een eerdere lening af te betalen. Zo is het probleem tijdelijk misschien opgelost, maar in feite graaf je je steeds verder in de schulden, tot je het overzicht volledig kwijt bent. Dus de eerste stap om je schulden op te lossen is om overzicht te creëren in je financiën.

Schulden oplossen met hulp van de GKB | Financiën in kaart en het opstellen van een betaalplan

Dit overzicht creëer je door simpelweg al je schulden onder elkaar te zetten en het totaalbedrag van je schulden te berekenen. Daarnaast maak je ook een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Vervolgens kun je met deze gegevens de balans opmaken. Hoeveel geld heb ik tot mijn beschikking en hoeveel kan ik elke maand besteden aan het oplossen van mijn schulden?

Op basis van deze conclusies kun je vervolgens een betaalplan opstellen. Hoeveel betaal ik elke maand aan welke schuldeiser? Hierbij is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Belangrijke schulden met betrekking tot inwoning, gas-, water- en licht zijn voorbeelden van belangrijke schulden die zo snel mogelijk afbetaalt moeten worden. Lukt het je niet om overzicht te krijgen of om een betaalplan op te stellen? Je kunt hier gerust bij om hulp vragen bij een Gemeentelijke Krediet Bank. Zij zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen met schulden en geven jou graag hulp, advies en ondersteuning in het proces om schuldenvrij te worden.

Schulden oplossen met hulp van de GKB | Schuldbemiddeling

Misschien is het rond krijgen van een betaalplan in jouw geval niet het probleem, maar wel om dit aan je schuldeisers voor te leggen. Aangezien jij niet aan je betalingsplichten hebt voldaan afgelopen tijd, ben je misschien enigszins angstig om je schuldeisers onder ogen te komen. Of misschien ben je niet netjes geweest en schaam je je voor je eerdere vluchtgedrag. Vaak zijn schuldeisers echter blij dat jij eindelijk contact met ze opneemt, vaak proberen ze dat al maanden. Ze zien dan ook dat in jou een verandering plaatsvindt en dat je oprecht bent dat je je schulden wilt oplossen. Vind je dit toch nog steeds lastig? Je kunt de Gemeentelijke Krediet Bank ook inschakelen voor schuldbemiddeling. De Gemeentelijke Krediet Bank maakt dan afspraken met jou en met de schuldeisers, en bemiddelt als een tussenpersoon. Er is dan geen enkele reden voor jou om in direct contact te komen met je schuldeisers.

Schulden oplossen met hulp van de GKB | Saneringskrediet

Eerder in dit artikel werd het feit dat sommige mensen geld lenen om andere leningen af te betalen al aangekaart. Dit is vaak een valkuil omdat je daardoor in nog meer leningen, aflossingstermijnen en rentes verstrikt raakt. Echter is het idee erachter goed. De Gemeentelijke Krediet Bank heeft dit idee dan ook gebruikt om verantwoorde kredietverstrekking te realiseren: saneringskrediet. De GKB biedt op een veilige manier een lening aan, waarover duidelijke afspraken worden gemaakt, en koopt de bestaande schulden vervolgens over van de schuldeisers. Dit is een hele effectieve manier van orde scheppen in de chaos. Je weet precies wat je moet betalen, aan wie en wanneer. Bovendien betaal je maar over één lening rente.

Schulden oplossen met hulp van de GKB | WSNP

Willen je schuldeisers echter niet meewerken aan een betaalplan of aan het afkopen van de schulden met een saneringskrediet? Je hebt dan geen enkele optie dan toetreden tot de WSNP, de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. De rechter ziet dan toe op het proces en dwingt de schuldeisers om mee te werken. Van jou wordt verwacht dat je je drie jaar aan de afspraken houdt, waarna je schuldenvrij wordt verklaard.