Maak zelf een einde aan je schulden

Maak zelf een einde aan je schulden!

Zit jij tot je oren aan toe in de schulden? Maak zelf een einde aan je schulden door je schulden snel en effectief op te lossen!

Je bent het zat om iedere week in de stress te zitten, bang voor deurwaarders en bang voor iedere rekening die op jouw mat valt. Stress leidt tot verkoudheid, koorts en andere ziekteverschijnselen die jij misschien niet direct had thuis kunnen brengen. Stress is slechter voor je gezondheid dan wat dan ook, tijd dat jij het heft in eigen hand neemt en een einde maakt aan jouw financiële rompslomp.

Hieronder hebben wij de eerste stappen op een rijtje gezet. Werk deze goed af en neem niet te snel genoegen met een klein resultaat. Binnen drie maanden ben jij van al je schulden af al je jouw probleem nu bij de kern aanpakt!

Stap 1. Maak zelf een einde aan je schulden door een overzicht te creëren

De eerste stap naar een schuldenvrije toekomst is het op een rijtje zetten van jouw totale schuldenlast. Een goed overzicht van al je schulden in belangrijk voordat je eventuele betalingsregelingen gaat treffen. Benader al uw schuldeisers om de exacte hoogte van uw schuld vragen. Wanneer u dat weet kunt u een schuldenoverzicht maken.

Weet jij niet meer zeker wie jouw schuldeisers allemaal zijn? Dan kun je navraag doen bij het BKR in Tiel. Het BKR heeft een overzicht van alle reguliere leningen die jij bent aangegaan in je hele leven. Weet je dan nog niet zeker of je lijst compleet is, dan kun je navraag doen bij je eigen bank.

Stap 2. Maak zelf een einde aan je schulden

Om in kaart te brengen welke schulden jij terug kunt gaan betalen is het nodig om ook uw inkomsten op een rijtje te zetten. Je hebt als het goed is nu twee rijtjes, een rijtje met alle schulden en de andere met alle inkomsten. Door deze twee naast elkaar te leggen heb je overzicht in je financiën op dit moment, ook is dan te zien waar er ruimtes zijn in jouw inkomsten om schulden mee te kunnen oplossen. Formulieren die jou hierbij kunnen helpen kun je vinden op internet.

Wanneer jij schulden hebt lopen op je vaste lasten is het verstandigst deze als eerste af te lossen. Het mag namelijk niet zover komen dat je op een bepaald punt je eigen huis wordt uitgezet. Huur, gas, water, licht en ziektekosten hebben dus de eerste prioriteit. Vervolgens kun je kijken naar de schulden waar gedreigd wordt met beslag en als laatste schulden bij de Belastingdienst, Sociale Dienst en CJIB. Na dit rijtje te hebben gewerkt kun je met je andere schulden aan de slag.

Stap 3. Maak zelf een einde aan je schulden met een betalingsregeling

Heb jij een duidelijk overzicht gemaakt van je inkomsten, schulden en een prioriteitenlijst gemaakt van de mate van urgentie van de schuld. Met dit overzicht kun je contact opnemen met de schuldeiser en een betalingsregeling voorstellen. De schuldeiser is echter niet verplicht hiermee akkoord te gaan. Het kan helpen als je kunt aantonen dat je het voorgestelde bedrag geheel kunt terugbetalen. Het is hierbij essentieel dat jij je eigen betalingsafspraak nakomt. Onrealistische afspraken maken is dus dodelijk.

Jij bent zelf geheel verantwoordelijk voor het uitvoeren van de regeling. De schuldeiser stuurt in de meeste gevallen geen acceptgiro of een andere herinnering. Het is dus geheel aan jou om tijdig het geld over te maken. Houdt jij je niet aan je eigen afspraak dat zet de schuldeiser andere stappen om het geld van jou te krijgen.

Stap 4. Maak zelf een einde aan je schulden door middel van schuldhulpverlening

Lukt het jou na het volgen van deze stappen nog niet om zelf uit de schulden te komen dan kan een externe organisatie jou hierbij helpen. Er zijn vele schuldhulpverlening organisaties die jou kunnen helpen bij het oplossen van je schulden. Zoek voor meer informatie hierover op schuldhulpverlening.