Kan ik zelf mijn schulden oplossen?

Kan ik zelf mijn schulden oplossen?

Kan ik zelf mijn schulden oplossen? Veel mensen vragen zich dit af. Dit kan zeker en het is nu tijd om actie te ondernemen!

27,8% van de huishoudens heeft een betalingsachterstand, omgerekend zijn dit in totaal 2 miljoen huishoudens. Dat u dus niet de enige bent met financiële problemen mag dus wel duidelijk zijn. De meeste huishoudens zitten in de problemen door achterstallige rekeningen om financiële redenen, krediet of lening, afbetalingsregeling, regelmatige roodstand en/of creditcardschulden. Lees hier hoe jij zelf een verandering kan maken in je financiën!

Kan ik zelf mijn schulden oplossen? | Redenen voor schuld

Bovenaan alle redenen zijn achterstand bij de belastingdienst, gevold door ziektekostenverzekeringen, hypotheek of huur en elektriciteit, water of gas. Achterstanden in betalingen komen relatief gezien vaker voor dan voorgaande jaren. De economische crisis is hier een oorzaak van.

Hoe kan ik zelf mijn schulden oplossen en weer overzicht in mijn financiën krijgen?

Om uit de schulden te komen kunt u aankloppen bij verschillende instanties. Zij zullen jou op een professionele manier u uit de schulden helpen. Voordat het echter zover is kunt u misschien ook uzelf helpen. Of u nu wacht tot dat een instantie ingrijpt of dat u het zelf doet, één ding is heel belangrijk ik het oplossen van uw schulden en dat is een goed overzicht krijgen. Door een goed overzicht van uw financiën in kaart te brengen kunt u direct werken aan een oplossing en zorgen dat dit zich niet zal herhalen in de toekomst.

Kan ik zelf mijn schulden oplossen en navraag doen bij het BKR?

Zijn alle rekening zo opgelopen of blijven liggen dat u geen idee meer heeft welke schulden u precies heeft? Dan kunt u terecht bij het Bureau Krediet Registratie, het BKR. Zij registeren alle persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten. Echter zijn er ook een aantal schulden die het BKR niet registreert, dat zijn studieschulden, achterstanden voor huur en energie worden niet geregistreerd. Door navraag te doen bij het BKR weet u dus ook gelijk of er nog “slapende schulden” zijn die u in het overzicht moet meenemen.

Wanneer jij je schuldeisers goed in beeld hebt gebracht is het belangrijk dat je contact opneemt met deze personen/instanties. Het is namelijk goed denkbaar dat de rente in de tussentijd flink is opgelopen. Door contact op te nemen met de schuldeisers kun je vragen om een betalingsregeling. Jij bent hierbij gebaat omdat het hoogstwaarschijnlijk voor jou niet mogelijk is het bedrag in één keer terug te betalen. Voor de schuldeisers is het positief aangezien zij al langere tijd op hun geld aan het wachten zijn.

Kan ik zelf mijn schulden oplossen? Het opstellen van een betaalplan

Wanneer het aantal schuldeisers is te overzien kun je dus voor betaalplan voor jezelf opstellen. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de schuldeisers meewerken. Naast het opschonen van je financiën is het van groot belang dat je een vast inkomen hebt, zonder vast inkomen is het lastig om ineens aan al die betalingsverplichtingen te voldoen. Heb je geen vast inkomen, ga dan direct opzoek en onthoudt, beter een vervelende baan dan geen baan. Wanneer je jezelf financieel kan onderhouden is de voldoening zo groot dat het van secundair belang is wat de baan precies inhoudt.

In een betaalplan zet je het salaris dat je maandelijks ontvangst, je vaste lasten, je aflossingen en een deel vrij te besteden. Het deel vrij te besteden moet niet veel zijn, afbetaling van je schulden heeft immers de prioriteit. Toch moet je een klein deel overhouden om vrij te besteden, dit hoeft maar 50 euro per maand te zijn en zorgt ervoor dat nieuwe schulden uitblijven.

Makkelijk zal het niet worden om uit de schulden te komen. De periode om uit de schulden te komen is per persoon verschillend, toch moet er vaak uit worden gegaan van een periode van een half jaar tot drie jaar. Het is even tanden op elkaar maar u zult een verlichting voelen wanneer het zover is.