Ik wil mijn schulden oplossen

Ik wil mijn schulden oplossen

Denk jij regelmatig: Ik wil mijn schulden oplossen, maar ik weet niet hoe? Dit is begrijpelijk! Lees hier wat je kunt doen!

Het is begrijpelijk dat je van je schulden af wilt. Schulden kunnen je slapeloze nachten bezorgen en ook veel stress. Elke maand moet je rond zien te komen en daarnaast betaal je hoge bedragen aan rentekosten. De angst dat de deurwaarder elk moment op de stoep kan staan gaan je leven beheersen. Het is tijd voor een oplossing!

Ik wil mijn schulden oplossen, waar begin ik?

Het grote probleem met schulden is vaak dat mensen meerdere schulden hebben. In het begin weet je nog wel wat je aan wie schuldig was, maar op gegeven moment raak je de draad kwijt. Vanaf dat moment wordt het alleen maar erger. Zeker wanneer je nieuwe leningen aangaat om de oude af te betalen. Tijd om orde te scheppen in de chaos.

Je kunt rustig beginnen met het opschrijven van alle instanties en mensen waaraan jij geld schuldig bent. Daarachter de exacte totale bedragen. Wanneer je hier niet zeker van bent kun je contact opnemen met de schuldeisers. Om zeker te weten dat je geen schuldeisers vergeet kun je ook contact opnemen met het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel, omdat zij een overzicht hebben van alle schulden die jij bent aangegaan in het verleden.
Daarnaast maak je ook een overzicht van wat jij elke maand aan inkomsten hebt en waar je dit geld aan uitgeeft.

Ik wil mijn schulden oplossen: het opstellen van een betaalplan

Wanneer je eenmaal alles op een rijtje hebt kun je overgaan tot het opstellen van een betaalplan. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook hulp inroepen van de Gemeentelijke Kredietbank. Zij gaan met jou in gesprek en kunnen zo samen tot een oplossing komen. Wanneer het nodig is kunnen zij ook de functie van schuldbemiddelaar vervullen, op die manier hoef jij niet persoonlijk in contact te komen met je schuldeisers.

Ik wil mijn schulden oplossen | Saneringskrediet

Lukt het niet om tot een akkoord te komen over een betaalplan met je schuldeisers? Misschien is saneringskrediet dan nog een mogelijkheid voor jou. Saneringskrediet betekent dat je je oude schuldeisers afbetaald met een lening van de Gemeentelijke Krediet Bank. Vaak is dit echter niet het gehele bedrag, maar slechts een deel. Het is aan de schuldeisers om te bepalen of ze akkoord gaan met dit bedrag. Voor hen geld wel dat ze direct hun geld hebben en niet meer achter de betalingsachterstand aan hoeven. De Gemeentelijke Kredietbank wordt nu jouw enige schuldeiser en dat geeft meer overzicht. Het is uiteraard wel van belang dat je je aan de afspraken houdt.

Ik wil mijn schulden oplossen en de enige mogelijkheid is de WSNP

Als je schuldeisers niet mee willen werken of je hebt teveel schulden, is de enige mogelijkheid om toe te treden tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Dit houdt in dat jouw financiële situatie onder toezicht komt van een rechter-commissaris en een bewindvoerder. Zij besluiten samen hoeveel jij elke maand nodig hebt om van te leven en welk bedrag er dan overblijft om je schuldeisers af te betalen. Dit geld komt op een boedelrekening. Verder krijgen ze volledige controle over jouw financiën en over jouw post. De rechter dwingt de schuldeisers om mee te werken aan dit driejarige traject. Wanneer je het volhoudt tot het einde en je netjes aan de afspraken houdt wordt je na drie jaar schuldenvrij verklaard en kun je eindelijk weer opgelucht ademhalen.