Bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen

Bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen

Veel mensen durven niet met anderen te praten over hun schulden. Terwijl dit wel belangrijk is. Lees in dit artikel over het bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen.

Hoewel tegenwoordig steeds meer kan en bijna niks nog echt gek is, rust over financiële problemen en schulden toch nog een beetje een taboe. Terwijl tegenwoordig 70 procent van de Nederlanders een achterstallige betaling heeft. Het is dus belangrijk dat u uw schulden bespreekbaar maakt, zodat anderen misschien ook eerder hun schulden onder ogen durven te komen.

Begin vandaag met bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen

De eerste stap om je schulden bespreekbaar te maken is door ze onder ogen te komen. Niet meer vluchten voor aanmaningen, telefoontjes of brieven van deurwaarders. Je kunt het beste beginnen door overzicht te creëren in je financiële situatie, simpelweg door een lijstje op te stellen met je inkomsten, uitgaven en schulden. Voor de precieze hoogte van je schulden kun je contact opnemen met de schuldeiser en om zeker te weten dat je geen schulden bent vergeten kun je navraag doen bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen en het opstellen van een betaalplan

Op basis van deze gegevens kun je uitrekenen hoeveel geld je elke maand tot je beschikking hebt om je schulden af te betalen en hoeveel je dan elke maand aan elke schuldeiser kunt betalen. Hierbij is het belangrijk prioriteiten te stellen, de huur, elektra en telefoonrekeningen zijn uiteraard belangrijker dan een creditcardmaatschappij. Heb je hulp nodig bij het opstellen van je betaalplan? Elke gemeente heeft een gemeentelijke kredietbank. Deze is ervoor om hulp te bieden aan mensen die in de financiële problemen zitten. Schroom dus niet om, zonder afspraak, langs te komen voor financieel advies.

Bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen op het juiste moment

Wanneer je al zover bent in het proces dat je weet hoe je het gaat doen, is het juiste moment om je naaste omgeving in te lichten over jouw schulden. Zij zien dan direct dat jij moeite doet om je schulden op te lossen en begrijpen dan ook beter waarom jij bepaalde keuzes maakt. Zij snappen dan dat jij geen geld hebt om elke week uit eten te gaan en zullen jou beter respecteren.

Anderen helpen bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen

Doordat jij anderen in vertrouwen neemt over je schulden, is het niet ondenkbaar dat een vriend of familielid jou zal benaderen om te vertellen dat hij of zij in dezelfde situatie zit. Zij zullen jou dan om advies vragen om ook hun schulden aan te pakken. Dit is op twee manieren iets positiefs, want het versterkt de banden als je elkaar in vertrouwen neemt en je hebt misschien minder het gevoel dat jij je hoeft te schamen voor jouw schuld. Het is iets heel gewoons en bespreekbaars. Pas wanneer je erover praat en het erkent ben je in staat om je schulden op te lossen.

Voor hulp met het oplossen van je schulden, in de vorm van financieel advies, schuldbemiddeling, saneringskrediet of toetreding tot de WSNP kun je terecht bij één van de vijftig Gemeentelijke Krediet Banken.